IetsTe44 - Afscheid van zwarte pieten
U bent hier: Nieuws > Afscheid van zwarte pieten

Afscheid van zwarte pieten

Wij van ietste44 zijn al ruim 10 jaar erg actief en met veel passie en plezier bezig om samen met sinterklaas en zijn pieten een geweldig kinderfeest te organiseren en vorm te geven. Jaarlijks bezoeken wij heel veel families, bedrijven, scholen, kinderdagverblijven, verenigingen etc. Ook bezoeken we winkelcentra en worden we ingezet bij allerlei intochten in buurten, wijken, dorpen en steden. Dit alles met veel enthousiasme en oog voor detail en nog veel belangrijker met heel veel blije kinderen, ouders, opa’s en oma’s.

Het zal u niet ontgaan zijn dat de laatste jaren de discussie over zwarte piet veel vaker en eerder oplaait. Deze discussie heeft er inmiddels mede toe geleid dat er bij steeds meer sinterklaasactiviteiten in Nederland zwarte piet niet meer aanwezig is, maar wordt verruilt door met name roetveegpieten. Ook hebben verschillende bedrijven en organisaties in de loop der jaren al besloten geen beelden van zwarte piet meer te gebruiken en/of te tonen. Dit aantal neemt verder toe.

Zwarte piet wordt in discussies vaak in verband gebracht met racisme. Uiteraard is ietste44 tegen elke vorm van racisme. Wij zien echter geen verband tussen zwarte piet en racisme. Daarmee zeggen we niet dat mensen zich niet gekwetst kunnen voelen door het uiterlijk van zwarte piet. Uiteraard betreuren we het als mensen zich gekwetst voelen of gevoeld hebben tijdens onze activiteiten.

Wij zijn ons er terdege van bewust dat wij een verandering van het uiterlijk van zwarte piet niet tegen kunnen houden. Wij realiseren ons dat het uiterlijk van zwarte piet zal veranderen, zoals de laatste decennia al  enkele veranderingen te zien zijn geweest. Het tempo waarin de veranderingen plaatsvinden is misschien voor vele nog te snel.

Veel organisaties hebben voor dit jaar de keuze gemaakt om op pad te gaan met uitsluitend roetveegpieten. Wij hebben intern ook de discussie gevoerd of wij, dit jaar al, een verandering in het uiterlijk moeten doorvoeren. Na lang en wikken en wegen hebben wij hierover besloten dat ook wij vanaf dit jaar nog uitsluitend met roetveegpieten op pad gaan. Wij zijn van mening dat dit totaal geen effect heeft op het plezier dat de  kinderen tijdens het sinterklaasfeest beleven. Dat is voor ons het allerbelangrijkste. Kinderen worden overigens al steeds meer opgegroeid met een ander uiterlijk van de pieten. Zwarte piet begint, wat je er ook van vindt, steeds meer een uitzondering te worden.

Wij beseffen ons dat wellicht niet iedereen gelukkig is met het besluit dat wij genomen hebben. Uiteraard hopen wij (toch) op uw begrip voor ons besluit.

Wij vinden het belangrijk dat het kinderfeest nog heel veel jaren op een geweldige wijze voortgezet kan worden.

Wij zullen er van onze kant zoals gewoonlijk alles aan doen om het voor de kinderen ieder jaar weer een geweldig feest te laten zijn. Onze huidige relaties weten dat wij ons uiterste best doen om het sinterklaasfeest tot in de puntjes te verzorgen. Dit gaat niet veranderen! Net als de sint die ondanks zijn leeftijd er ieder jaar ook nog gewoon bij zal zijn.